Saturday, October 11, 2008

7. Penyimpanan Makanan

Makanan selalunya diawet sebelum dibungkus untuk mengekalkan kesegarannya. Cara-cara pengawetan makanan :

Ø Pengalengan

Ø Pengasapan

Ø Pengeringan

Ø Pengawetan kimia

Ø Penyejukbekuan

Ø Pembungkusan vakum

Ø Iradiasi

PENYIMPANAN MAKANAN KERING

Ø Disimpan dalam almari yang kering dan mempunyai pengudaraan yang baik

Ø Jangan simpan di atas lantai

Ø Rak tahan karat boleh digunakan

Ø Simpan botol dan tin makanan di dalam almari dan rak

Ø Buang tin makanan yang kemek, berkarat, mengembang, luput tarikh dan rosak

PENYIMPANAN SAYURAN DAN BUAHAN

Ø Gunakan secepat mungkin

Ø Simpan dalam bilik yang kering

Ø Jangan letak buah di atas lantai

Ø Sayuran berubi perlu diasingkan dari makanan lain dan disimpan dalam tempat yang gelap

Ø Periksa buahan dan sayuran dari mereput

Ø Jika buah dan sayur mereput, buangkan secepat mungkin

PENYIMPANAN MAKANAN DALAM PETI SEJUK

Ø Simpan makanan mentah secepat mungkin

Ø Bungkus makanan dalam pembungkus yang berasingan

Ø Elakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak

Ø Produk tenusu perlu diasingkan dengan makanan lain

Ø Makanan boleh disimpan dalam kaleng yang terbuka

Ø Periksa makanan yang mudah rosak

Ø Jangan masukkan makanan yang panas ke dalam peti sejuk

PENYIMPANAN MAKANAN SEJUKBEKU

Ø Pastikan suhu penyimpanan adalah -18°C

Ø Makanan yang dihantar dipastikan kurang daripada -15°C

Ø Makanan sejukbeku yang akan digunakan segera perlu dicairkan di dalam peti sejuk dahulu

Ø Peti sejukbeku perlu dibersihkan, dicuci dan diservis selalu

Ø Stok penyimpanan untuk makanan sejukbeku perlu sentiasa diperiksa

No comments: