Makanan selalunya diawet sebelum dibungkus untuk mengekalkan kesegarannya. Cara-cara pengawetan makanan :
Ø Pengalengan
Ø Pengasapan
Ø Pengeringan
Ø Pengawetan kimia
Ø Penyejukbekuan
Ø Pembungkusan vakum
Ø Iradiasi
PENYIMPANAN MAKANAN KERING
Ø Disimpan dalam almari yang kering dan mempunyai pengudaraan yang baik
Ø Jangan simpan di atas lantai
Ø Rak tahan karat boleh digunakan
Ø Simpan botol dan tin makanan di dalam almari dan rak
Ø Buang tin makanan yang kemek, berkarat, mengembang, luput tarikh dan rosak
PENYIMPANAN SAYURAN DAN BUAHAN
Ø Gunakan secepat mungkin
Ø Simpan dalam bilik yang kering
Ø Jangan letak buah di atas lantai
Ø Sayuran berubi perlu diasingkan dari makanan lain dan disimpan dalam tempat yang gelap
Ø Periksa buahan dan sayuran dari mereput
Ø Jika buah dan sayur mereput, buangkan secepat mungkin
PENYIMPANAN MAKANAN DALAM PETI SEJUK
Ø Simpan makanan mentah secepat mungkin
Ø Bungkus makanan dalam pembungkus yang berasingan
Ø Elakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak
Ø Produk tenusu perlu diasingkan dengan makanan lain
Ø Makanan boleh disimpan dalam kaleng yang terbuka
Ø Periksa makanan yang mudah rosak
Ø Jangan masukkan makanan yang panas ke dalam peti sejuk
PENYIMPANAN MAKANAN SEJUKBEKU
Ø Pastikan suhu penyimpanan adalah -18°C
Ø Makanan yang dihantar dipastikan kurang daripada -15°C
Ø Makanan sejukbeku yang akan digunakan segera perlu dicairkan di dalam peti sejuk dahulu
Ø Peti sejukbeku perlu dibersihkan, dicuci dan diservis selalu
Ø Stok penyimpanan untuk makanan sejukbeku perlu sentiasa diperiksa
No comments:
Post a Comment