Saturday, October 11, 2008

3. ASAS KEBERSIHAN MAKANAN


KENAPA PERLU KEBERSIHAN MAKANAN?

Ø Mengelakkan keracunan makanan

Ø Kesedaran perlu untuk menghasilkan makanan yang selamat

Ø Mengurangkan risiko menghasilkan makanan yang tercemar

Ø Mengelakkan infestasi haiwan perosak

Ø Menarik perhatian pelanggan

Ø Mengelakkan keracunan makanan

Ø Mengelakkan kerugian syarikat

Ø Mengelakkan kehilangan pelanggan dan keuntungan

Ø Mengelakkan pengeluaran dan keefisienan pekerja yang rendah

UNDANG-UNDANG DAN KEBERSIHAN MAKANAN

Kerajaan telah mengeluarkan akta keselamatan makanan untuk memastikan semua makanan yang dijual dan dihasilkan adalah selamat untuk dimakan. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab pihak berkuasa yang berkenaan untuk memastikan semua peraturan dalam akta ini diikuti.

Undang-undang ini memberikan pihak yang berkuasa :

Ø Memasuki premis makanan untuk pemeriksaan dan siasatan

Ø Menyiasat keselamatan makanan

Ø Melupuskan makanan yang tidak selamat dan menjalankan tindakan yang selanjutnya

Jika akta keselamatan makanan tidak dipatuhi :

Ø Denda

Ø Penutupan premis makanan

KEBERSIHAN MAKANAN DAN PERNIAGAAN

Ø ‘Kotornya sudu dan garfu ni!’

Ø ‘Eh! Cawan ini ada kesan lipstik.’

Ø ‘Nasi ni ada rambutlah…’

Ø ‘Kotornya restoran ini!’

No comments: