A. MANUSIA
Ø Telinga, hidung mengandungi bakteria
Ø Batuk dan bersin boleh menyebarkan penyakit
Ø Tangan (terutama di bawah kuku) mengandungi bakteria
Ø Rambut-kelemumur dan bakteria yang jatuh dari kepala
Ø Kerengsaan atau luka pada kulit yang disebabkan oleh bakteria
Ø Tidak mencuci tangan selepas keluar dari tandas
B. UDARA
Udara akan membawa bakteria yang akan mencemari makanan yang tidak bertutup
C. MAKANAN MENTAH
Ø Daging mentah dan jus daging
Ø Salmonella yang terdapat pada ayam mentah
Ø Sayur-sayuran yang mempunyai bakteria dari tanah
Ø Ikan mentah yang telah busuk
Ø Kerang dan makanan laut lain yang diambil berdekatan dengan air yang tercemar
D. HAIWAN
Ø Haiwan peliharaan seperti ayam, kucing dan anjing
Ø Haiwan perosak seperti tikus, lipas, kumbang dan lalat
E. SAMPAH
Ø Sampah dari dapur yang mengandungi makanan yang telah rosak
Ø Sampah yang dibiarkan terbuka yang menarik lalat
F. KOTORAN DAN HABUK
Ø Kotoran dari tanah, kulit mati dan partikel kecil yang lain yang melekat pada kasut, lantai dan sabagainya
G. AIR
Ø Air yang kotor dan bermendakan
BAGAIMANA BAKTERIA MENCEMARI MAKANAN
A. PERSENTUHAN TERUS
Bakteria dibawa dari satu makanan ke makanan lain apabila bersentuhan secara terus
B. KONTAMINASI SILANG
Persentuhan makanan dengan :
Ø Bekas penyimpan
Ø Peralatan
Ø Tangan
Ø Permukaan makanan
Ø Papan pemotong
C. KONTAMINASI FIZIKAL
Persentuhan makanan dengan :
Ø Kemasukan bahanasing semasa memproses makanan, contohnya batu
Ø Peralatan pemprosesan makanan, contohnya paku dan skru
Ø Bahan semulajadi semasa penyediaan makanan, contohnya batu dan tulang
Ø Pengendali makanan, contohnya barang kemas, duit, plaster, puntung rokok
D. KONTAMINASI KIMIA
Ø Racun perosak
Ø Cecair pencuci dan peluntur
Ø Sesetengah bekas plastik penyimpan makanan yang membebaskan bahan kimia yang toksik
No comments:
Post a Comment