PERSEDIAAN MAKANAN
Ø Basuh tangan semasa menyentuh bahan mentah
Ø Mengendalikan bahan buangan dan sampah
Ø Kerja-kerja pembersihan
PERSEDIAAN MAKANAN BERISIKO TINGGI
Ø Makanan yang telah dimasak atau bahan mentah perlu diasingkan menggunakan peralatan yang berasingan
Ø Daging mentah dan yang telah dimasak perlu diasingkan
Ø Masak makanan dalam tempoh masa yang disyorkan
SEMASA MEMASAK MAKANAN
Ø Pastikan makanan dimasak sehingga ke bahagian dalam
Ø Termometer yang digunakan untuk menyukat suhu perlu dibersihkan dahulu
SEMASA MERASA MAKANAN
Ø Jangan gunakan jejari untuk merasa makanan. Gunakan sudu yang bersih dan jangan diguna semula
PENYEJUKAN MAKANAN
Ø Makanan hendaklah disejukkan dengan cepat jika ia tidak dimakan dengan segera
Ø Jangan masukkan makanan panas terus ke dalam peti sejuk
Ø Simpan makanan pada suhu 5°C ke bawah bagi makanan yang mudah rosak
PENYAJIAN MAKANAN
Ø Makanan yang disajikan perlu ditutup untuk mengelakkan dari dicemar
Ø Makanan yang panas perlu sentiasa dipanaskan pada suhu melebihi 63°C
CARA-CARA MENGELAKKAN KONTAMINASI SEMASA PENYAJIAN
Ø Pelanggan tidak boleh mengendalikan makanan berisiko tinggi yang tidak berbungkus sebelum membelinya
Ø Pengendali makanan perlu menggunakan alat yang sesuai untuk mengambul makanan
Ø Jika menggunakan alat penimbang, alaskan alat tersebut dengan kertas kalis minyak atau plastik politena atau dalam bekas yang sesuai
Ø Makanan mesti ditutup untuk mengelakkan pencemaran
Ø Pengendali makanan tidak sepatutnya mengendalikan wang pembayaran
Ø Haiwan tidak dibenarkan memasuki kawasan persekitaran
No comments:
Post a Comment