Sunday, October 12, 2008

10. Pengajaran Bahasa Melayu

KEBERSIHAN MAKANAN

Baca Petikan di Bawah

Seramai lima orang murid telah dimasukkan ke sebuah hospital baru-baru ini. Mereka dimasukkan ke hospital kerana muntah-muntah dan cirit-birit. Mereka mendapat penyakit tersebut setelah makan beberapa bungkus nasi lemak dan beberapa keeping kuih. Menurut pemeriksaan doktor, setelah diuji, didapati makanan tersebut telah tercemar.

a. Baca petikan di atas secara kuat dengan sebutan dan intonasi yang betul

b. Baca secara senyap pula. Jelaskan maklumat yang ingin disampaikan

c. Cari penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan di atas

d. Berdasarkan daripada buku teks, murid diminta menjawab soalan pemahaman:-

i. Berapakah jumlah murid yang telah dimasukkan ke hospital

ii. Mengapakah mereka dimasukkan ke hospital?

iii. Apakah punca mereka diserang penyakit tersebut?

Kerja Rumah

1. Baca petikan ini dengan teliti dan kesan jawapan yang betul dengan membulatkan jawapan di dalam kurungan.

Amalkan tabiat pemakanan yang (sihat , kotor). Kita dapat hidup dengan sihat jika kita (menunjukkan , mengamalkan) tabiat pemakanan yang baik. Kita perlu (mengurangkan , menanbahkan) pengambilan makanan yang (manis , pahit) seperti kek, coklat dan gula-gula. Kurangkan juga (minum , makan) makanan yang masin dan banyak mengandungi lemak seperti makanan bergoreng dan bersantan. Kita juga hendaklah (menyimpan , mengambil) makanan yang seimbang.

2. Pilih jawapan Yang Betul. Kemudian, Salin Petikan di Atas Semula.

3. Kenal pasti tiga perkara yang tidak harus kita amalkan dalam tabiat pemakanan. Kemudian, tulis dalam satu perenggan.

9. Rancangan Pelajaran Harian

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran : Bahasa Melayu

Tahun : 2 Arif

Tarikh : 9 Jun 2008

Masa : 60 Minit

Bilangan Murid : 40 Orang

Tajuk : Kebersihan Makanan

Objektif : Pada semasa atau akhir pengajaran, murid dapat :

i. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul.

ii. Menjawab dua daripada tiga soalan pemahaman berkenaan tajuk.

iii. Mengisi tempat kosong dengan menggunakan penjodoh bilangan dengan betul.

Fokus Utama:

5.1 Membaca kuat teks puisi dan prosa dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca.

Fokus Sampingan:

8.2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.

9.2 Mengenal pasti maklumat dan mencatat nota daripada bahan yang didengar atau dibaca.

Kemahiran Bahasa :

Mendengar dan Bertutur, Membaca dan Menulis.

Sistem Bahasa :-

Tatabahasa : Penjodoh bilangan (kata ganda), binaan ayat.

Pengisian Kurikulum :-

Ilmu : Sains

Nilai Murni : Berhati-hati, saling ingat-mengingati, prihatin

Kemahiran Bernilai Tambah :-

Kemahian Berfikir

- menjawab soalan berdasarkan petikan

- mengaitkan punca

Belajar Cara Belajar

- membaca intensif

Kajian Masa Depan

- menjangka akibat

- membuat ramalan

Pembelajaran Kontekstual

- mengaitkan isi pengajaran dengan kehidupan seharian

- menghubungkaitkan pengetahuan baru

ISI PELAJARAN

AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

CATATAN

Soalan :-

-Adakah anda bersarapan pada pagi tadi?

-Apakah menu sarapan anda?

-Pada pendapat awak, apakah menu makanan yang berkhasiat?

-Apakah yang terjadi jika makanan dalam gambar ini tercemar?

Set Induksi (5 Minit)

i. Guru bersoal jawab dengan murid.

ii. Guru memaparkan gambar makanan sambil bersoal jawab kepada murid.

BBM:-

Gambar Makanan

KB :-

-membuat ramalan

-menjangka akibat

Perkataan :-

- dimansuhkan

- penyakit

- pemeriksaan

- tercemar

- senaman

Langkah 1 (10 Minit)

i. Guru mengedarkan petikan dan meminta murid menyemak petikan tesebut.

ii. Guru memaparkan kad perkataan dan meminta murid mengajuk sebutan tersebut.

iii. Guru mengeja perkataan tersebut dan murid mengikutinya.

BBM:-

Kad Perkataan

Pernyataan:-

i. Lima orang murid telah diserang demam panas.

ii. Penyakit mereka berpunca daripada nasi lemak dan kuih.

iii. Mereka diserang cirit-birit dan muntah-muntah sebelum makan nasi lemak.

Langkah 2 (10 Minit)

i. Murid-murid mengikut guru membaca petikan tersebut dengan bacaan kuat.

ii. Beberapa orang murid telah dipilih untuk membaca petikan tersebut dengan kuat.

iii. Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan petikan tersebut.

iv. Guru memaparkan kertas sebak yang mengandungi pernyataan berhubung petikan.

v. Murid-murid diminta memastikan pernyataan itu benar atau salah.

BBM – Kertas Sebak

Borang grafik

BCB – Membaca intensif

Soalan:-

-Berapakah jumlah murid yang telah dimasukkan ke hospital?

-Mengapakah mereka dimasukkan ke hospital?

-Apakah punca mereka diserang penyakit tersebut?

Langkah 3 (10Minit)

i. Berdasarkan daripada buku teks, murid diminta menjawab soalan pemahaman.

KB -

Menjawab soalan berdasarkan petikan.

Penjodoh Bilangan :-

Lima orang

Bungkus

Keping

Langkah 4 (20 Minit)

i. Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan.

ii. Setiap kumpulan diminta mencari penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan.

iii. Meminta murid menukar jawapan antara kumpulan untuk disemak.

iv. Guru memaparkan jawapan yang betul kepada murid.

v. Murid menyemak jawapan daripada jawapan yang diberikan.

BBM –

Kertas Sebak

Sistem Bahasa – Penjodoh bilangan.

BCB –

Mencari penjodoh bilangan dalam petikan.

Soalan :-

Apakah pengajaran yang kamu perolehi daripada pelajaran tadi?

Kerja Rumah :-

(Lampiran)

Penutup (5 Minit)

i. Murid diminta menyatakan pengajaran dalam cerita tadi.

ii. Guru menyuruh murid menyenaraikan penjodoh bilangan yang dipelajari.

iii. Guru memberikan kerja rumah kepada murid.

Nilai Murni :-

Berwaspada

Penjodoh Bilangan :-

Keping,orang, bungkus

Saturday, October 11, 2008

8. Penyediaan Makanan Yang Selamat

PERSEDIAAN MAKANAN

Ø Basuh tangan semasa menyentuh bahan mentah

Ø Mengendalikan bahan buangan dan sampah

Ø Kerja-kerja pembersihan

PERSEDIAAN MAKANAN BERISIKO TINGGI

Ø Makanan yang telah dimasak atau bahan mentah perlu diasingkan menggunakan peralatan yang berasingan

Ø Daging mentah dan yang telah dimasak perlu diasingkan

Ø Masak makanan dalam tempoh masa yang disyorkan

SEMASA MEMASAK MAKANAN

Ø Pastikan makanan dimasak sehingga ke bahagian dalam

Ø Termometer yang digunakan untuk menyukat suhu perlu dibersihkan dahulu

SEMASA MERASA MAKANAN

Ø Jangan gunakan jejari untuk merasa makanan. Gunakan sudu yang bersih dan jangan diguna semula

PENYEJUKAN MAKANAN

Ø Makanan hendaklah disejukkan dengan cepat jika ia tidak dimakan dengan segera

Ø Jangan masukkan makanan panas terus ke dalam peti sejuk

Ø Simpan makanan pada suhu 5°C ke bawah bagi makanan yang mudah rosak

PENYAJIAN MAKANAN

Ø Makanan yang disajikan perlu ditutup untuk mengelakkan dari dicemar

Ø Makanan yang panas perlu sentiasa dipanaskan pada suhu melebihi 63°C

CARA-CARA MENGELAKKAN KONTAMINASI SEMASA PENYAJIAN

Ø Pelanggan tidak boleh mengendalikan makanan berisiko tinggi yang tidak berbungkus sebelum membelinya

Ø Pengendali makanan perlu menggunakan alat yang sesuai untuk mengambul makanan

Ø Jika menggunakan alat penimbang, alaskan alat tersebut dengan kertas kalis minyak atau plastik politena atau dalam bekas yang sesuai

Ø Makanan mesti ditutup untuk mengelakkan pencemaran

Ø Pengendali makanan tidak sepatutnya mengendalikan wang pembayaran

Ø Haiwan tidak dibenarkan memasuki kawasan persekitaran

7. Penyimpanan Makanan

Makanan selalunya diawet sebelum dibungkus untuk mengekalkan kesegarannya. Cara-cara pengawetan makanan :

Ø Pengalengan

Ø Pengasapan

Ø Pengeringan

Ø Pengawetan kimia

Ø Penyejukbekuan

Ø Pembungkusan vakum

Ø Iradiasi

PENYIMPANAN MAKANAN KERING

Ø Disimpan dalam almari yang kering dan mempunyai pengudaraan yang baik

Ø Jangan simpan di atas lantai

Ø Rak tahan karat boleh digunakan

Ø Simpan botol dan tin makanan di dalam almari dan rak

Ø Buang tin makanan yang kemek, berkarat, mengembang, luput tarikh dan rosak

PENYIMPANAN SAYURAN DAN BUAHAN

Ø Gunakan secepat mungkin

Ø Simpan dalam bilik yang kering

Ø Jangan letak buah di atas lantai

Ø Sayuran berubi perlu diasingkan dari makanan lain dan disimpan dalam tempat yang gelap

Ø Periksa buahan dan sayuran dari mereput

Ø Jika buah dan sayur mereput, buangkan secepat mungkin

PENYIMPANAN MAKANAN DALAM PETI SEJUK

Ø Simpan makanan mentah secepat mungkin

Ø Bungkus makanan dalam pembungkus yang berasingan

Ø Elakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak

Ø Produk tenusu perlu diasingkan dengan makanan lain

Ø Makanan boleh disimpan dalam kaleng yang terbuka

Ø Periksa makanan yang mudah rosak

Ø Jangan masukkan makanan yang panas ke dalam peti sejuk

PENYIMPANAN MAKANAN SEJUKBEKU

Ø Pastikan suhu penyimpanan adalah -18°C

Ø Makanan yang dihantar dipastikan kurang daripada -15°C

Ø Makanan sejukbeku yang akan digunakan segera perlu dicairkan di dalam peti sejuk dahulu

Ø Peti sejukbeku perlu dibersihkan, dicuci dan diservis selalu

Ø Stok penyimpanan untuk makanan sejukbeku perlu sentiasa diperiksa

6. Cara-Cara Mengelakkan dari Keracunan Makanan


Dapatkan bahan mentah dari sumber yang dijamin kebersihannya

2. Mengelakkan kontaminasi dengan :

Ø Menutup makanan

Ø Meminimumkan persentuhan dengan makanan

Ø Memastikan makanan mentah dan yang dimasak diasingkan

Ø Membuang sampah dengan sempurna

Ø Mengelakkan haiwan peliharaan dan perosak dari persekitaran kerja

Ø Memastikan tempat persekitaran kerja dan pekerja sentiasa bersih

Ø Mengutamakan sifat-sifat kerja yang baik dan bersih

3. Mengelakkan pertumbuhan bakteria dengan :

Ø Menggunakan hanya sekali sahaja peralatan memasak dan kemudian dibasuh dengan sempurna

Ø Basuh dan keringkan permukaan yang sering digunakan semasa bekerja

Ø Gunakan kain pengelap yang pakai-buang

Ø Gunakan peralatan yang berbeza untuk makanan yang mentah dan yang telah dimasak

MENGELAKKAN PERTUMBUHAN BAKTERIA

A. KESAN SUHU KEPADA PERTUMBUHAN BAKTERIA

Ø Suhu yang rendah akan melambatkan pertumbuhan bakteria

Ø Suhu yang panas akan memusnahkan kebanyakan bakteria

Ø Suhu yang sederhana adalah membahayakan :

Þ Apabila ia dibiarkan pada suhu bilik

Þ Apabila ia dipanaskan dengan perlahan

Þ Apabila ia disejukkan dengan perlahan selepas masak

Þ Apabila ia dibiarkan terdedah

Þ Apabila makanan panas dituangkan kepada makanan yang sejuk

B. CARA-CARA MENGELAKKAN BAHAYA PENCEMARAN MAKANAN

Ø Elakkan makanan terdedah pada suhu bilik. Pastikan makanan disimpan sejuk atau dipanaskan

Ø Simpan makanan pada suhu yang cukup rendah untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria

Ø Sejukkan makanan sepenuhnya dalam masa satu setengah jam sebelum dimasukkan dalam peti sejuk

Ø Pastikan makanan yang disajikan adalah panas sepenuhnya dan cuba sediakan makanan sebaik sahaja sebelum disajikan

C. MASA

Ø Jangkamasa pendedahan makanan kepada suhu bilik akan mempercepatkan pertumbuhan bakteria

Ø Gunakan makanan mentah secepat mungkin

Ø Masak makanan sebaik sahaja sebelum disaji

Ø Jika terdapat makanan yang berlebihan, simpan pada suhu rendah. Jika makanan dipanaskan semula, ia hendaklah dipanaskan sepenuhnya

Ø Jika makanan sejukbeku dibiarkan mencair, ia tidak sepatutnya dimasukkan semula ke dalam peti sejuk

D. CARA PEMASAKAN/PEMPROSESAN

Ø Cairkan makanan sejukbeku sepenuhnya sebelum masak

Ø Masak makanan dalam masa yang cukup

SEBAB-SEBAB KERACUNAN MAKANAN

1. Makanan disediakan lama sebelum masa penyajiannya

2. Makanan disejukkan dalam masa yang lambat

3. Makanan yang dipanaskan semula tidak cukup panas

4. Pelanggan makan makanan yang telah dicemari oleh bakteria penyebab keracunan makanan

5. Makanan tidak dimasak dengan betul

6. Ayam tidak dicairkan secukupnya

7. Makanan yang telah dimasak terkontaminasi silang oleh makanan yang mentah

8. Makanan panas disimpan pada suhu yang kurang daripada 63°C

9. Pengendali makanan menyebabkan kontaminasi makanan

10. Makanan yang berlebihan digunakan semula dalam masakan

5. Bagaimana Makanan Dicemari


A. MANUSIA

Ø Telinga, hidung mengandungi bakteria

Ø Batuk dan bersin boleh menyebarkan penyakit

Ø Tangan (terutama di bawah kuku) mengandungi bakteria

Ø Rambut-kelemumur dan bakteria yang jatuh dari kepala

Ø Kerengsaan atau luka pada kulit yang disebabkan oleh bakteria

Ø Tidak mencuci tangan selepas keluar dari tandas

B. UDARA

Udara akan membawa bakteria yang akan mencemari makanan yang tidak bertutup

C. MAKANAN MENTAH

Ø Daging mentah dan jus daging

Ø Salmonella yang terdapat pada ayam mentah

Ø Sayur-sayuran yang mempunyai bakteria dari tanah

Ø Ikan mentah yang telah busuk

Ø Kerang dan makanan laut lain yang diambil berdekatan dengan air yang tercemar

D. HAIWAN

Ø Haiwan peliharaan seperti ayam, kucing dan anjing

Ø Haiwan perosak seperti tikus, lipas, kumbang dan lalat

E. SAMPAH

Ø Sampah dari dapur yang mengandungi makanan yang telah rosak

Ø Sampah yang dibiarkan terbuka yang menarik lalat

F. KOTORAN DAN HABUK

Ø Kotoran dari tanah, kulit mati dan partikel kecil yang lain yang melekat pada kasut, lantai dan sabagainya

G. AIR

Ø Air yang kotor dan bermendakan

BAGAIMANA BAKTERIA MENCEMARI MAKANAN

A. PERSENTUHAN TERUS

Bakteria dibawa dari satu makanan ke makanan lain apabila bersentuhan secara terus

B. KONTAMINASI SILANG

Persentuhan makanan dengan :

Ø Bekas penyimpan

Ø Peralatan

Ø Tangan

Ø Permukaan makanan

Ø Papan pemotong

C. KONTAMINASI FIZIKAL

Persentuhan makanan dengan :

Ø Kemasukan bahanasing semasa memproses makanan, contohnya batu

Ø Peralatan pemprosesan makanan, contohnya paku dan skru

Ø Bahan semulajadi semasa penyediaan makanan, contohnya batu dan tulang

Ø Pengendali makanan, contohnya barang kemas, duit, plaster, puntung rokok

D. KONTAMINASI KIMIA

Ø Racun perosak

Ø Cecair pencuci dan peluntur

Ø Sesetengah bekas plastik penyimpan makanan yang membebaskan bahan kimia yang toksik

4. Makanan dan Penyakit


APAKAH KERACUNAN MAKANAN?

Ia berlaku apabila memakan makanan yang tercemar. Simptom keracunan makanan :

Ø sakit perut

Ø cirit-birit

Ø muntah-muntah

Ø loya

Ø demam

Keracunan makanan disebabkan oleh :

Ø bahan kimia dan logam

Ø bakteria dan miokroorganisma lain

Ø tumbuhan yang beracun